Danaburnu Hakkında Bilgiler (Entomoloji)

Danaburnu (Gryllotalpa) Bitki Zararlısı Hakkında Bilgiler
Gryllotalpidae familyasına aittir. Genel olarak zarar şekli genç bitkilerin toprak alı kısımlarını yiyerek zarar verir. Ön bacakları kazıcı ayak tipine sahip olan Danaburnunu özellikle genç bitkilere zarar vererek bitkilerin solmasına neden olur.

Tüm özellikleri
Renk; Kahverengi, Kırmızımsı, Koyu kahverenginde olabilir.
Boyutları; 3-5 cm boyundadır.
Kanat Sistemi; Ön kanatları fazla gelişmemiş olup, arka kanatları oldukça gelişmiştir. Arka kanatları iğneyi anımsatır.
Yaşam yeri; Genel olarak Avrupa’da yaygın olan bu böcek türü toprağın 10-20 cm altında yaşamanı sürdürmektedir. Geceleri de aktif olarak tarlalarda dolaşır. Yaşadığı toprak tipleri ise; kumlu, killi ve hafif yumuşak toprakları tercih etmektedir.
Üreme; Dişiler Haziran ve Mayıs ayında yumurtalarını bırakırlar.10 ile 20 gün arasında yumurtadan çıkarlar. Nimfler yumurtadan çıktıktan sonra 2. Ya da 3. Nimf geçirirler. 5. De ise tamamen olgunlaşırlar. Temmuz ve Ağustos aylarında ergin hale gelmektedirler.
Danaburnu Kültürel Önlemler:
ü  Küçük bahçe alanlarında toprak gölet haline getirilerek danaburnu böceklerinin toprak yüzeyine çıkarılarak öldürülür. Danaburnu sıcak ve gübreleri sevdiğinden bahçe kenarlarına gübre konularak gübre kenarlarında toplanması sağlanır ve orada fiziksel olarak öldürülme sağlanabilir.
ü  Toprak işlemesi derin yapılarak danaburnuna zarar verilebilir.
ü  Doğal bir mücadele yöntemlerinden birisi de tavuk ve kuşlardır. Bahçe etrafına kanatlı hayvanlar salınarak danaburnu yok edilebilir.
ü  Toprağın havalandırılması danaburnu zararlısı için oldukça önemlidir, zamanında havalandırılmış toprak danaburnu zararlısının yuva yapmasına engel olacaktır.
Danaburnunun Zarar Verdiği Bitkiler
ü  Danaburnu genel olarak tüm sebzelere zarar verir.
ü  Buğday
ü  Çeltik tohumlarına
ü  Süs Bitkilerine
ü  Ayçiçeğine
ü  Pamuk
ü  Mısır
ü  Meyve ve orman fidanlarına zarar vermektedir.

Danaburnu ile Kimyasal Mücadele
Bir dekara 8 kg zehirli yem verilmesi önerilmektedir. Zehirli yem akşamüzeri bitki diplerine püskürtülerek verilmesi danaburnu zararı için oldukça önemlidir.
Danaburnu için kimyasal mücadele kullanılacak ilaçlar aşağıda verilmiştir.
ü  Triclorfan %80 SP 250 g
ü  Endosülfan %32,9 WP 100 g
ü  Chlorpyriphos-ethyl %25 WP 400 g
ü  Endosülfan %5 Toz 500 g
ü  Parathion-methyl EC 100 ml
İlaçları kullanılmaktadır. Bu ilaçları kullanmadan önce kesinlikle bir ziraat mühendisi tarafından hazırlanmalı ve uygun miktar verilmelidir. Aksi halde bitki kökleri yanabilir veya zarar görebilir.





Yorumlar